Eigenaar, Geert-Jan Bakker. 50 jarig bestaan.

Bakker Magnetics: na een halve eeuw nog steeds een fantastische toekomst

De aantrekkingskracht van Bakker Magnetics blijft voor hem altijd bestaan. Vanuit Miami is eigenaar Geert-Jan Bakker nog dagelijks betrokken bij het bedrijf dat zijn ouders in Eindhoven oprichtten. Op 1 mei bestaat de onderneming vijftig jaar. “Mijn vader en moeder begonnen met niks, nu hebben we een topbedrijf.”

Geert-Jan Bakker heeft alle reden om uitgebreid stil te staan bij de geschiedenis van Bakker Magnetics, want in vijftig jaar is er natuurlijk veel gebeurd. De geschiedenis van Bakker Magnetics is een aantrekkelijk verhaal, zo blijkt als Geert-Jan zijn herinneringen bovenhaalt.

Dat verhaal begint op 1 mei 1971 in Eindhoven als vader Gerard en moeder Bea Bakker een eigen bedrijf oprichten. Ze noemen het Bakker Magneten. Gerard heeft net ontslag genomen bij Philips. Hij werkte daar op een afdeling die magneten maakt en verkoopt. “Philips was de uitvinder van de keramische magneet”, vertelt Geert-Jan via Zoom. “In eerste instantie voor luidsprekers. Maar mijn vader kreeg zoveel aanvragen voor niet-standaard-magneten waar Philips niks mee deed. Hij zag er een gat in de markt in.”

Gewaagde Stap

Geert-Jans grootouders vinden het een gewaagde stap. “Mijn oma zei: ‘Gerard, je hebt zo’n goede baan bij Philips. Weet je wel wat je gaat opzeggen? Wat voor onzekere toekomst je tegemoet gaat?’ Zo werd er vroeger gedacht. Als je bij Philips werkte, zat je goed voor het leven. Zeker in Eindhoven. Mijn vader zei: ‘Maak je maar geen zorgen. Er is helemaal geen onzekere toekomst. Het wordt een fantastische toekomst’.”

Op 1 mei 1971 wordt de woonkamer van hun rijtjeshuis in Eindhoven Gerards nieuwe werkplek. Geert-Jan is dan vijf jaar oud. “We hadden een tuintje met een schuurtje en daarin stond een diamantzaagmachientje. Mijn vader zaagde er voor klanten ongemagnetiseerde keramische blokken in de gewenste afmeting.”

Mijn vader zei: 'Maak je geen zorgen. Er is geen onzekere toekomst. Het wordt een fantastische toekomst'.

Al snel wordt Gerard gevraagd of hij ook magneetjes voor planborden kan maken. Daar moet dan een plastic cupje omheen. Snel laat de ondernemer zijn eerste matrijzen maken. “De magneetjes kwamen uit Japan en werden in Eindhoven erin gelijmd. Thuis in de woonkamer. Mijn moeders zussen hielpen mee. In het eerste jaar hadden mijn vader en moeder een omzet van 40.000 gulden. Dat was hartstikke mooi in die tijd.”

Villa

Het meeste weet Geert-Jan uit de overlevering, want hij was destijds te jong om alles echt bewust mee te maken. “Ik moet afgaan op wat ik op de foto’s zie en wat ik sindsdien heb meegemaakt. Ik weet nog wel dat we naar een villa zijn verhuisd toen ik naar de vierde klas ging. Ik denk dat ik negen of tien jaar oud was. Achter de villa stonden kantoren en een halletje. Toen een klant van ons naast ons kwam wonen, had hij de hal achter het huis niet nodig. Mijn vader zei: ‘Dan neem ik die hal wel. Die heb ik nodig voor de groei van het bedrijf’.”

In 1977 neemt Bakker Magneten Madava in Rotterdam over. Madava is gespecialiseerd in magnetische hefsystemen en separatiesystemen. “Mijn vader deed in het begin veel voor de automobielindustrie, planbordfabrikanten en de elektronica-industrie. Madava was daarvoor een heel goede toevoeging.”

“In 1982 heeft hij in Son een nieuw pand laten bouwen en hij verhuisde het bedrijf in Rotterdam ook naar Son. Op dat moment was het groeien, groeien, groeien.” Bakker Magneten gaat vanaf dat moment verder onder de naam Bakker Madava Magneten en Magneetsystemen.

Mijn ouders waren allebei harde werkers. Ze wilden iets bereiken.

Terugdenkend aan de voortvarendheid waarmee zijn ouders Bakker Magneten uitbouwden, concludeert Geert-Jan dat ze echte ondernemers waren. “Anders hadden ze het bedrijf niet van nul af kunnen opbouwen. Ondernemen zit bij ons in het bloed, denk ik. Inkopen is je eerste gewin. Daar lag onze kracht.”

Geert-Jans moeder komt bovendien uit een Eindhovense ondernemersfamilie. “Mijn opa en oma hadden een hoedenfabriek op het Stratumseind. Als je over het bruggetje komt aan de rechterkant. Mijn ouders waren allebei keiharde werkers. Ze wilden iets bereiken. Dag in dag uit waren ze met het bedrijf bezig.”

Datzelfde geldt voor Geert-Jan als hij in 1989 Bakker Magneten betreedt. Hij heeft net zijn bachelor in Business behaald op de European University in Antwerpen. “Ik zou normaal gesproken mijn master’s degree gaan doen op the University of Thunderbird in Phoenix, Arizona. Ik koos er toch voor om te gaan werken in het Belgische verkoopkantoor dat mijn vader net had overgenomen. Ik dacht: ik doe mijn master’s degree later wel. Nu ben ik 55 en heb ik het nog steeds niet gedaan. Maar het is allemaal goed gekomen, want ik ben toch in Amerika terechtgekomen.”

Business

Het is onvermijdelijk dat Geert-Jan in het bedrijf van zijn ouders gaat werken. “Ik voelde me vanaf het begin aangetrokken tot business. Mijn ouders hebben me ook altijd bij de zaak betrokken. Als klein mannetje nam mijn vader me regelmatig mee naar klanten in Zuid-Duitsland. Dat vond ik leuk. Maar ik was er ook bij als leveranciers en klanten op bezoek kwamen. Ik ben ermee opgevoed. Op mijn zestiende ging ik naar een leverancier in India om daar te kijken hoe magneten gemaakt werden.”

Aan de top blijven is moeilijker dan er te komen. Dus bleef ik ervoor gaan. Je stelt bepaalde doelen voor jezelf in het leven'

Na zijn toetreding tot het bedrijf groeit Geert-Jan aan de zijde van zijn vader snel uit tot managing director. Geert-Jan is ambitieus. “Bovenaan blijven is moeilijker dan er te komen. Dus ik bleef ervoor gaan. Je zet bepaalde goals in je leven. Waar sta je nu en waar wil je staan over vijf jaar? Soms moet je die goals naar boven bijstellen, soms naar beneden. Mijn moeder zei vroeger: ‘Op iedere gulden staat ‘God zij met ons’. Het maakt niet uit wat je verkoopt, als je maar iets verkoopt’. Handelsgeest hebben we altijd gehad.”

Omdat Bakker Magnetics zijn magneten vooral uit China moet halen, is het Sonse familiebedrijf één van de eerste Westerse bedrijven die op grote schaal zakendoen in het communistische en, dan nog, behoorlijk gesloten land.

Geert-Jan: “Ik weet nog dat we midden jaren negentig op de Elektronica Messe in München waren. Een Chinese man schoot mijn vader aan en zei: ‘Mister Bak, mister Bak, oh mister Bak!’ Bakker kon-ie niet uitspreken. ‘I’m so happy to meet you. You’re the first in China. You’re the best company.’ Hij had mijn vader herkend van een foto of zo. Dat zijn natuurlijk leuke dingen.”

In 1997 besluit Geert-Jan de bedrijfsnaam te veranderen. Die moet eenvoudiger: “BM als logo en Bakker Magnetics als naam.” Zijn moeder is dan al overleden – in 1993 – en zijn vader begint zich langzaamaan terug te trekken uit het bedrijf, tot hij rond 2000 alles aan zijn zoon overlaat. “Dan sta je er helemaal alleen voor. Maar we hebben het bedrijf harstikke mooi uitgebreid.”

Trade war

Al die tijd is het Bakker Magnetics door de bank genomen goed gegaan. In 2010 verhuizen Geert-Jan, zijn vrouw en hun zoon naar Miami. Kort daarna ontstaat er in Son een handelsprobleem door een mondiale trade war met China. Het land verlaagt de exportquota fors. “China heeft 85 tot 90 procent van de voorraden van rare-earth metals om magneten te maken. Bijna alle magneten komen daarvandaan. Voor de automobielindustrie, de aerospace-industrie en ga zo maar door. Dat land moet je dus te vriend houden.”

Niettemin protesteert de World Trade Organization (WTO). “Oké, zei China, dan doen we drie van de zeven mijnen dicht. Dan blijf je het probleem houden van supply and demand. De prijzen vlogen omhoog en er kon niet meer zoveel geleverd worden. Het was voor iedereen een moeilijke periode. Je leert ervan: om je tegen bepaalde dingen in te dekken en die in contracten vast te leggen.”

Bakker Magnetics doorstaat de handelsoorlog zonder al te veel problemen. In 2016 overlijdt de vader van Geert-Jan onverwacht op 76-jarige leeftijd. Maar ook al woont Geert-Jan in de Verenigde Staten en runt de algemeen directeur de dagelijkse gang van zaken, hij blijft betrokken bij het bedrijf. "Ondanks dat ik nu ver weg ben, kijk ik nog elke dag naar alles. De omzetcijfers, de banksaldi, de inkopen, de orderportefeuilles. Ik heb elke week contact met het bedrijf."

'Ondanks dat ik nu ver weg ben, kijk ik nog elke dag naar alles'

Hij is trots op de uitstekende reputatie die Bakker Magnetics wereldwijd heeft. “We zijn een toonaangevend bedrijf. Anders komt één van de grootste spelers op het gebied van windturbines niet bij Bakker Magnetics terecht om voor hen de offshore-windturbine de magnetische modules te ontwikkelen en te produceren. Mijn vader en moeder begonnen met niks, nu hebben we een topbedrijf.”

Succesvolle zaken bij bakker magnetics

"Wat moeten we doen om onze leidende positie op het speelveld te behouden?

Groei over de hele linie

Jubilerend Bakker Magnetics met nieuwe strategie op weg naar de volgende vijftig jaar

Bakker Magnetics is in vijftig jaar tijd uitgegroeid tot een bedrijf van wereldklasse. Het in Nederland gevestigde bedrijf uit Son gaat over op een nieuwe strategie die het in staat stelt zijn volledige potentieel te bereiken. In het licht van het gouden jubileum is één ding duidelijk: "We willen over de hele linie groeien."

Vanuit het kantoor op het Science Park in Son kijkt Geert-Jan Bakker uit over het bedrijfsterrein, een bron van kennis en technologische vooruitgang. We zijn bezig Bakker Magnetics naar een volgende fase te brengen "met behoud van het erfgoed van het bedrijf", benadrukt hij. Eén vraag staat daarbij centraal: "Wat moeten we doen om onze leidende positie in het speelveld te behouden?"

Bakker Magnetics is op 1 mei 1971 in Eindhoven opgericht door Gerard Bakker. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldspeler in zijn vakgebied. Het staat bekend om zijn vindingrijkheid en hoogwaardige oplossingen in uitdagende technische omgevingen. Voorop blijven lopen in dat proces is van het grootste belang.

“Dat betekent dat we onze online en offline zichtbaarheid moeten vergroten. Ook moeten we onze kennis van de materie beter etaleren. Daarin zijn we bij Bakker Magnetics nog erg bescheiden en dat siert ons bedrijf en onze medewerkers. Maar zijn onze klanten wel voldoende op de hoogte van wat we allemaal in huis hebben?”

Toegevoegde waarde

Daartoe legt Bakker Magnetics meer nadruk op haar verkoopvaardigheden. Dit om de toegevoegde waarde van het bedrijf beter voor het voetlicht te brengen. En die toegevoegde waarde is aanzienlijk, want "op het gebied van permanente magneten kunnen we vrijwel elke uitdaging aan."

Inmiddels is het nieuwe beleid al volop merkbaar binnen de organisatie. “We bekijken ons bedrijf meer van buiten naar binnen. Daarnaast werken we continu aan verbetering en vernieuwing van zowel de producten als de klantrelatie, en we besteden meer aandacht aan het betrekken van onze klanten bij onze activiteiten.”

Weten onze klanten echt wat wij te bieden hebben?

De waarde van Bakker Magnetics ligt in het zo vroeg mogelijk in het proces samenwerken. "Juist de klanten die we vroegtijdig bij het engineerings-/ontwikkelingsproces betrekken, zien we veel sneller resultaat, wat weer leidt tot besparingen in alle opzichten. Dat maakt het zakendoen effectiever."

Vision

Deze visie geldt voor alle drie de productgroepen van het bedrijf. “We willen groeien over de volle breedte.” Dat leidt onder andere tot hoogtechnologische oplossingen zoals de ontwikkeling van rotoren voor windturbines. “En we bieden bijvoorbeeld turnkey-oplossingen voor afvalscheiding en foodprocessing.”

Het zijn juist de klanten die wij in een vroeg stadium bij het engineerings-/ontwikkelingsproces betrekken, voor wie wij veel snellere resultaten zien, wat op zijn beurt in alle opzichten besparingen oplevert. Dat maakt zaken doen effectiever.

“We zorgen ervoor dat we steeds meer deel uitmaken van het proces vanaf het moment dat een fabriek wordt ontworpen. Met het toevoegen van onze specialistische kennis en ervaring op ons vakgebied geven we de klant het vertrouwen dat hij met ons bouwt aan de toekomst.”

Bakker Magnetics. Delivering magnetic expertise.