De beste metaalseparatie begint met de uitkomst

Vertel ons gewoon wat u wilt. Met onze beste metaalscheidingsoplossingen zullen we er alles aan doen om het voor elkaar te krijgen. Dat is de specialiteit van de afdeling Magnetische Scheidingstechniek van Bakker Magnetics. De behoefte van de klant staat centraal, niet onze machinecatalogus. Wat moet de uiteindelijke recovery zijn? Het is het enige resultaat dat telt. Daarom begint Bakker bij het resultaat: het creëren van de best mogelijke oplossing.

"Elke klant heeft zijn eigen unieke scheidingsbehoefte. Een eis die we volledig begrijpen, omdat we zeer vertrouwd zijn met hun business"

Ibo SerbestProduct Group Manager

Bakker Magnetics uit Eindhoven is een van Europa’s meest vooraanstaande bedrijven in magneettechnologie met 50 jaar ervaring. De divisie Magnetic Seperation Technology (MST) ontwikkelt en produceert alle typen machines om ferro en non-ferro metalen met behulp van permanente magneten te scheiden. Bijvoorbeeld Eddy Current seperators, blokmagneten, bovenbandmagneten en trommelmagneten in uiteenlopende sterkten, frequenties en configuraties. Ook de productie van de magneten zelf heeft Bakker in eigen hand. Het bedrijf heeft een joint venture met een van China’s grootste magneetfabrieken. Hierdoor kan Bakker keramische en neodymium-magneten in alle vormen en gradaties produceren, precies op maat voor de separatiemachines van het bedrijf. Zo is een optimale werking gegarandeerd.

"Het creëren van een oplossing op maat vereist een grondige kennis van en ervaring met het concept magnetisme"

Unieke separatievraag
Toch staan de machines niet centraal in de manier waarop Bakker Magnetics de markt van recyclers, verwerkers en producenten benadert, zegt Ibo Serbest. Hij is product group manager van de MST-divisie en kent de wereld van zijn klanten door en door: ‘Geen enkel bedrijf in deze markt is hetzelfde. De één biedt op bodemassen om waardevolle non-ferro metalen te winnen. De ander wil juist een zuivere fractie PET, aluminium of hout met minimale verontreiniging en productverlies. Ook is er veel diversiteit: van de grootste, professionele verwerkers en productieondernemingen tot handelaren en lokale familiebedrijven. Elke klant heeft zijn eigen unieke separatievraag. Omdat wij hun business goed kennen, begrijpen wij die vraag. Wij kiezen de meest geschikte machines uit ons programma en passen deze exact aan het doel en het proces van de klant aan. Soms ontstaan in deze samenwerking zelfs compleet nieuwe applicaties. Het beste bewijs dat wij er alles aan doen om de ambities van de klant waar te maken. Deze gedrevenheid om het ultieme maatwerk te leveren, daar is Bakker Magnetics uniek in.’

Oplossing op maat
Om een magneetoplossing op maat te maken is diepgaande magnetische kennis en ervaring nodig. Dit zit bij Bakker natuurlijk wel goed, maar Ibo heeft het er nauwelijks met zijn klanten over: ‘Het gaat hen niet om de technologie die erachter zit. Zij willen dat onze oplossing doet wat het moet doen en zij vertrouwen op onze expertise. Dus ik kan ze allerlei redenen geven waarom ze beter een excentrische of centrische Eddy Current kunnen aanschaffen, waarom we voor een 36 of 104-polige rotor kiezen, of waarom niet alleen de magneten maar ook de metalen eromheen de totale magneetkracht bepalen. Uiteindelijk is altijd de vraag: krijg ik voor de investering die ik doe de uitkomst die ik wil? Soms zijn er ook praktische overwegingen om maatwerk te leveren. Zo wordt de kwaliteit van de recovery sterk bepaald door de kwaliteit van de aangeboden fractie. Om die fractie op te waarderen kan het nodig zijn om er een extra separator voor te zetten. Ook kan een vervangende ECS misschien te lang zijn om in te passen in een bestaande verwerkingslijn. Dan bouwen we hem om naar een kortere variant, met behoud van eigenschappen uiteraard. Onze standaard producten zijn fantastisch, maar wij passen ze graag aan als dit beter is voor de recovery van de klant’, aldus Ibo.

"Elke klant heeft zijn eigen unieke scheidingsbehoefte. Een eis die we volledig begrijpen, omdat we zeer vertrouwd zijn met hun business"

HI Overband Magnetische Separator
Alle Bakker Magnetics producten hebben de robuuste constructie die nodig is om de zwaarste scheidingsomstandigheden te overleven. De machines worden voortdurend verder ontwikkeld om ervoor te zorgen dat ze blijven voldoen aan de steeds hogere eisen van de recyclingmarkt. 'Ook hier zijn de eisen van onze klanten leidend', zegt Ibo. 'Zij hebben vaak een specifieke behoefte die wij vertalen in een productaanpassing - of zelfs een geheel nieuwe machine - met behulp van hoogwaardige magneettechnologie en slimme engineering. Zo ontwikkelden we onlangs een Hoge intensiteit bovenbandmagnetische separatorbijvoorbeeld, waarbij zeer krachtige neodymium magneten in een Halbach-array zijn opgesteld met bucking magneten. Hierdoor heeft de bovenbandmagneetscheider een veel krachtiger en dieper magneetveld, waardoor hij kleine metaaldeeltjes van grotere afstand kan aantrekken. Verwerkers kunnen daardoor dezelfde aanvoersnelheid en -capaciteit aanhouden, terwijl ze de zekerheid hebben dat zelfs de kleinste metaalfractie uit het product wordt verwijderd.

Stainless Steel Seperator
Een ander product waarmee Bakker vooroploopt is de nieuwste High Intensity Trommelmagneet, ook wel Stainless Steel Seperator genoemd. Ibo: ‘RVS is een hoofdpijndossier in de recyclingwereld. Zeker nu China de markt heeft gesloten voor niet-gescheiden metaalrecovery. Verwerkers móeten dus het RVS separeren. Wij hebben een machine die dit kan. Sterker nog, onze machine kan dit beter dan elke andere machine in de markt. Dit komt ten eerste omdat onze magneetrol een grote diameter heeft. Hierdoor heeft het RVS-deeltje een langere verblijftijd bij de magneet en schiet het niet los. Daarnaast heeft onze machine een slijtvaste mantel van mangaanstaal, waardoor de trommel acht keer langer meegaat. We hebben deze machine met groot succes samen ontwikkeld en toegepast in een Belgische spaanplaatfabriek.’

Zand en fines
Ibo noemt nog twee laatste ‘uitblinkers’: ‘Onze nieuwste Natte Trommelscheider voor het verwerken van verontreinigde grond. We hebben een excentrische magneetconfiguratie bedacht, waardoor metaaldeeltjes uit een natte zandaanvoer gelijkmatiger door de magneten worden opgenomen. Hierdoor raakt de machine niet steeds verstopt. De magneetconfiguratie is bovendien eenvoudig afstelbaar. En wat ook niet mag ontbreken is onze nieuwste Eddy Current-machine: de ECS 104X. Deze excentrische non-ferro scheider heeft 104 ultrakrachtige BM52-magneten in een Halbach-configuratie en een grote rotor van 460 mm die met 3600 rpm draait. Hiermee behalen wij een frequentie van maar liefst 1.56 kHz. Het voordeel? Het werkveld is 0,05 seconden. Hierdoor kunnen wij fines al vanaf 0-4 mm separeren. De machine is bovendien 4 meter lang, zodat de non-ferro deeltjes de tijd hebben om stil te liggen.’

De allerbeste uitkomst
De nieuwe machines en het maatwerk per project zijn duidelijke bewijzen dat de vraag van de klant echt telt bij Bakker Magnetics. Zo levert het bedrijf op aanvraag zelfs een lijst van niet-magnetische componenten die in een machine zitten, zodat klanten ze bij calamiteiten overal ter wereld zelf kunnen kopen en installeren. ‘Of we leveren bijvoorbeeld een spare rotor, zodat de klant nooit stil komt te staan. Het gaat altijd om wat de klant wil: de allerbeste uitkomst. En daar maken wij bij Bakker Magnetics de allerbeste oplossing voor’, aldus Ibo.

Een vraag? Stuur me een e-mail.

Wilt u meer weten over onze magnetische kennis en de beste oplossing voor metaalscheiding, neem dan contact met mij op via het emailformulier. Ik zal zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Gegroet, Ibo.

    Bakker Magnetics. Delivering magnetic expertise.