Koelen zonder gebruik te hoeven maken van HFK-gassen op een energiezuinige manier, het kan dankzij magnetisch koelen met water. Bakker Magnetics wertkt samen met de Technische Universiteit van Denemarken in Kongens-Lyngby bij een onderzoek naar deze techniek.

FLUX - Magneto-calorisch koelen - (afkoelen of opwarmen van huishouden) 950 Watt

Innovatie
Deze innovatie - in feite een warmtepomp - kan mogelijk bijdragen aan het doel van een CO2-neutraal Europa. Naast duurzame koeling kan dit veelzijdige systeem ook ruimteverwarming en warm water leveren.
Denkbare toepassingen zijn koelkasten, wijnkoelers en airconditioners. Maar ook voor koelprocessen op grotere industriële schaal heeft deze energiezuinige technologie zeer interessante implicaties.

Expertise
Bakker Magnetics gebruikt haar expertise voor de assemblage van het magnetische deel van deze pomp en de bijbehorende magnetische krachten, waarbij gebruik wordt gemaakt van zeer complexe Halbach arrays.
Een precieze en nauwkeurige aanpak is de sleutel. Dit is een van de meest complexe systemen die Bakker Magnetics ooit heeft gebouwd; een van onze medewerkers is zes maanden bezig geweest met de assemblage van de magnetische component van deze innovatie.
Het project maakt gebruik van een zogenaamde magnetocalorische warmtepomp, waarbij de magnetocalorische eigenschappen van bepaalde metalen van cruciaal belang zijn. Deze eigenschappen werken in een beperkt kritisch temperatuurbereik. De universiteit staat nu voor de uitdaging om met een nieuwe legering te komen met een breder kritisch temperatuurbereik.

Samenwerking
De samenwerking van Bakker Magnetics met de universiteit komt voort uit een jarenlange relatie gebaseerd op onze jarenlange ervaring en kennis van magnetisme, materialen, hechtingseigenschappen, coatings en de gevaren die het werken met magnetisme met zich meebrengt.
Bakker Magnetics werkt ook samen met andere universiteiten op het gebied van toegepast magnetisme. Naast de Universiteit van Denemarken werken we ook samen met de Universiteit van Salerno, de Universiteit van Ljubljana en de Federale Universiteit van Santa Catarina in Brazilië.

Download hieronder het onderzoeksdocument van de Universiteit van Denemarken.

Bakker Magnetics. Delivering magnetic expertise.