Algemene informatie

Magnetische materiaaltypes

Veel technische ontwikkelingen zijn pas mogelijk geworden sinds de magneetindustrie erin geslaagd is uitzonderlijk sterke permanente magneten in de meest uiteenlopende vormen en afmetingen te produceren. Moderne magneetmaterialen hebben het voordeel van aanzienlijk hogere energiedichtheden en de magnetische eigenschappen van vele soorten kunnen zelfs 100 procent gegarandeerd worden. Bakker Magnetics magneetmaterialen kunnen in vele verschillende vormen worden geleverd: bijvoorbeeld in blokken, plakken, staven, ringen enz. Flexibele magneetmaterialen zoals magneetfolie en magneetband verbreden de toepassingsmogelijkheden. Permanente magneetmaterialen kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgroepen.

Harde ferriet magneten

Keramische magneten (harde ferriet magneten) hebben een breed toepassingsgebied. Hun prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. In hoge mate is dit materiaal bestand tegen corrosie. Bij juist gebruik kunnen de magnetische eigenschappen levenslang worden gegarandeerd.

Lees meer

Neodymium magneten

Neodymium magneten worden gemaakt op basis van zeldzame aarde. Momenteel zijn de krachtigste magneten die welke uit neodymium worden vervaardigd. Dit opent een belangrijk toepassingsgebied, waar de ruimte beperkt is, of waar een hoge dynamiek vereist is. Lees het artikel Grain Boundary Diffusion is een belangrijke nieuwe stap in de productietechnologie voor neodymiummagneten.

Lees meer

Samarium Kobalt Magneten

Krachtige magneten die bestand zijn tegen hoge temperaturen tot 250° C. Zij zijn vervaardigd uit een legering van de zeldzame aarde samarium en kobalt. Wegens de uitzonderlijke hardheid van het materiaal kunnen zij alleen worden bewerkt met diamantgereedschap.

Lees meer

ALNiCO Magneten

Magneten die geschikt zijn voor gebruik bij extreem hoge temperaturen tot 500° C zijn die welke gemaakt zijn van een legering van aluminium, nikkel en kobalt (AINiCo). Het materiaal bezit een buitengewone mechanische hardheid.

Lees meer

Bakker Magnetics. Delivering magnetic expertise.