Harde ferriet magneten

Keramische magnetische grondstoffen

Keramische magneetmaterialen bieden door hun goede prijs-kwaliteitverhouding een breed toepassingsgebied. Naast toepassing in elektrische en elektronische systemen worden deze harde ferrietmagneten ook gebruikt in minder technische producten zoals memomagneten voor planningssystemen, relatiegeschenken, magnetische deurbevestigingen enz. De grondstof van keramische magneten bestaat voor ongeveer 80% uit ijzeroxide en afhankelijk van de gewenste eigenschappen worden er strontium- of bariumcarbonaat en andere materialen aan toegevoegd.

Er zijn twee productiemethoden: "droog persen" en "nat persen". De droge persmethode wordt gebruikt voor isotroop en anisotroop materiaal. De natte persmethode is alleen van toepassing op de productie van anisotroop materiaal. Uit het automatische (natte) proces van doseren, malen en mengen van grondstoffen wordt een pulpachtige, natte substantie verkregen, die onder invloed van een magnetisch veld in de gewenste vorm wordt geperst. Aan het einde van deze productiefase wordt het produkt gedemagnetiseerd door omkering van het magneetveld. Dit wordt gedaan om het geperste materiaal uit de vorm te kunnen bevrijden en vervuiling door losse magnetische deeltjes te voorkomen.

Na het drogen van de producten vindt een zeer nauwkeurig sinterproces plaats, waarbij de producten de vereiste mechanische en magnetische eigenschappen krijgen. Voordat de producten worden afgeleverd, worden zij afgewerkt volgens de door de afnemer gewenste productspecificatie. Het materiaal is in hoge mate corrosiebestendig en kan zelfs niet worden aangetast door zwakke zuren, olie en oplosmiddelen enz. Met het oog op de bescherming van het milieu wordt de voorkeur gegeven aan het gebruik van materialen op basis van strontium boven barium, dat een zwaar metaal is en bij ondeskundig gebruik het milieu nadelig kan beïnvloeden. Vanwege zijn hardheid moet het materiaal worden bewerkt met diamantgereedschap. De magnetische eigenschappen blijven constant binnen een breed temperatuurbereik van (-40 tot 250° C). Bij hoge temperaturen zal de magnetische kracht afnemen. Dit is echter van tijdelijke aard, want wanneer de temperatuur tot het normale niveau terugkeert, zal de magnetische kracht ook onverminderd terugkeren (omkeerbare temperatuurcurve). Wanneer keramische magneten echter aan extreem lage temperaturen worden blootgesteld, zal de magneetkracht verminderd blijven (irreversibel verlies). Boven een temperatuur van ongeveer 400 °C (Curietemperatuur) zal het materiaal volledig gedemagnetiseerd raken, zodat het bij terugkeer naar normale temperatuur opnieuw moet worden gemagnetiseerd. Bij gebruik onder normale omstandigheden kunnen de magnetische eigenschappen van keramische magneten voor het leven worden gegarandeerd.

Het toepassingsgebied voor keramische magneten is enorm. Vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding worden keramische magneten in veel industriële en huishoudelijke toepassingen gebruikt. De meest voorkomende typen keramische magneetmaterialen zijn anisotroop strontium en isotroop barium. Dit laatste materiaal is zonder twijfel het favoriete tor "low-cost" toepassingen.

Keramische magnetische materialen met kunststofbinding

Door het gebruik van keramisch magnetisch materiaal worden kunststofgebonden, flexibele componenten verkregen. Dit materiaal wordt verkregen uit een mengsel van het keramisch magnetisch basismateriaal met thermoplastische materialen zoals polyamide of polyvinyl. De grondstoffen ondergaan eerst een zorgvuldig doseer- en mengproces, waarna zij met spuitgietmachines of kalanderpersen of door extrusie de gewenste vorm krijgen. Door de grote flexibiliteit van deze materialen is vrijwel elke vorm mogelijk.
Behalve in door de klant gespecificeerde magnetische componenten, wordt magnetisch materiaal met kunststof verlijmd ook gebruikt voor de vervaardiging van magneetband en -folie. Het foliemateriaal is verkrijgbaar in zowel anisotrope als semi-anisotrope vorm, en kan worden geleverd in plaatvorm of op rol in verschillende breedten. Magneetband is verkrijgbaar in (semi-)anisotrope en isotrope vorm. Het flexibele magneetmateriaal kan in een breed toepassingsgebied worden gebruikt. Voorbeelden van folietoepassingen zijn: reclameborden voor (tijdelijke) bevestiging op auto's, planningssystemen, magneetkaarten in magazijnen, leersystemen, bordborden en naamborden in gebouwen. Het materiaal kan gemakkelijk worden geponst of gesneden. De foliesoorten kunnen naar wens zowel gecoat als gezeefdrukt worden. Het is ook mogelijk om de coating vooraf in offset te bedrukken. Nadat de folie is aangebracht, kan deze in elke denkbare vorm worden geponst of gesneden.

Het toepassingsgebied voor magneetband omvat niet alleen deurmagneten voor douchecabines en koelkasten, maar ook industriële toepassingen zoals het vastzetten van metalen voorwerpen en de tijdelijke bevestiging van gereedschap. Er zijn ook toepassingen voor magneetband in motoren en dynamo's.

Bakker Magnetics. Delivering magnetic expertise.