Hard ferriet magneten

Harde ferrietmagneet: Keramische magnetische grondstoffen

Keramische magneetmaterialen bieden door hun goede prijs-kwaliteitverhouding een breed toepassingsgebied. Naast toepassing in elektrische en elektronische systemen worden deze hard ferrietmagneten ook gebruikt in minder technische producten zoals memomagneten voor planningssystemen, relatiegeschenken, magnetische deurbevestigingen enz. De grondstof van keramische magneten bestaat voor ongeveer 80% uit ijzeroxide en afhankelijk van de gewenste eigenschappen worden er strontium- of bariumcarbonaat en andere materialen aan toegevoegd.

Wat zijn ferrietmagneten?

Ferrietmagneten, ook wel keramische magneten genoemd, zijn een soort permanente magneet gemaakt van een mengsel van ijzeroxide en barium- of strontiumcarbonaat. Deze magneten staan bekend om hun relatief lage kosten, uitstekende corrosiebestendigheid en hoge weerstand tegen demagnetiseren. Hoewel ze niet zo sterk zijn als neodymiummagneten, worden ferrietmagneten veel gebruikt in toepassingen zoals koelkastmagneten, luidsprekers, motoren en magnetische separatoren. Hun veelzijdigheid en betaalbaarheid maken hen tot een populaire keus in diverse industrieën.

De verschillende vormen van ferrietmagneten

Ferrietmagneten zijn er in verschillende vormen voor verschillende toepassingen. De meest voorkomende vormen zijn

 • Blokmagneten: Rechthoekige of vierkante ferrietmagneten zijn veelzijdig en worden vaak gebruikt in toepassingen zoals koelkastmagneten, magnetische assemblages en motoren.
 • Schijfvormige magneten: Ronde of schijfvormige ferrietmagneten zijn ideaal voor toepassingen die draaiende beweging vereisen, zoals luidsprekers, magnetische sluitingen en magnetische sensoren.
 • Ring Magneten: Donutvormige ferrietmagneten met een hol midden zijn handig voor toepassingen waarbij ze rond een centrale as of staaf moeten worden gemonteerd, zoals in motoren en generatoren.
 • Cilindervormige magneten: Cilindrische ferrietmagneten zijn geschikt voor toepassingen die zowel lineaire als roterende beweging vereisen, zoals magnetische deuropeners en magnetische roerders in laboratoria.
 • Boogmagneten: Gebogen of boogvormige ferrietmagneten worden gebruikt in toepassingen waar een geconcentreerd magnetisch veld langs een specifiek pad nodig is, zoals in magnetische separatoren en MRI-machines (Magnetic Resonance Imaging).

Deze diverse vormen bieden flexibiliteit in ontwerp en toepassing aan, toestaand ferrietmagneten om effectief over een brede waaier van industrieën en technologieën worden gebruikt.

De eigenschappen van een ferrietmagneet

Ferrietmagneten, ook wel keramische magneten genoemd, hebben een aantal belangrijke eigenschappen:

 • Betaalbaarheid: Ferrietmagneten zijn kosteneffectief in vergelijking met andere soorten permanente magneten zoals neodymium. Dit maakt ze een populaire keuze voor toepassingen waarbij de kosten een belangrijke factor zijn.
 • Uitstekende corrosiebestendigheid: Ferrietmagneten vertonen een sterke weerstand tegen corrosie, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in omgevingen met blootstelling aan vocht en luchtvochtigheid.
 • Hoge coërciviteit: Ferrietmagneten hebben een hoge coërciviteit, wat betekent dat ze bestand zijn tegen demagnetiseren. Deze eigenschap zorgt voor stabiele magnetische prestaties na verloop van tijd.
 • Laag Energieproduct: Vergeleken met neodymiummagneten hebben ferrietmagneten een lager energieproduct, wat resulteert in zwakkere magnetische velden. Ze bieden echter nog steeds voldoende magnetische kracht voor veel toepassingen.
 • Breekbaarheid: Ferrietmagneten zijn relatief bros en kunnen afbreken als ze worden blootgesteld aan schokken of overmatig buigen. Wees voorzichtig bij het hanteren en installeren om schade te voorkomen.
 • Brede temperatuurstabiliteit: Ferrietmagneten behouden hun magnetische eigenschappen over een breed temperatuurbereik, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen met temperatuurschommelingen.
 • Veelzijdigheid: Ferrietmagneten zijn verkrijgbaar in diverse vormen en maten, waardoor flexibiliteit in ontwerp en toepassing in industrieën zoals de auto-industrie, elektronica en productie mogelijk is.

Samengevat bieden ferrietmagneten een combinatie van betaalbaarheid, corrosiebestendigheid en stabiliteit, waardoor ze geschikt zijn voor een groot aantal praktische toepassingen waarbij geen sterk magnetisch veld nodig is.

Waar worden deze keramische magneten voor gebruikt?

Keramische magneten, ook bekend als ferrietmagneten, worden wijd gebruikt in talrijke industrieën voor diverse toepassingen. Wegens hun betaalbaarheid, stabiliteit, en veelzijdigheid, vinden de ceramische magneten uitgebreid gebruik in:

Consumentenelektronica: Ze worden gebruikt in luidsprekers, koptelefoons, magnetische sluitingen voor tassen en handtassen en magnetische therapieproducten.
Auto-industrie: Keramische magneten worden gebruikt in elektromotoren, sensoren, actuatoren en antiblokkeerremsystemen (ABS).

Medische apparatuur: Ze spelen een cruciale rol in MRI-machines, magnetische therapieapparaten en diagnostische apparatuur.

Industriële machines: Keramische magneten worden gebruikt in magnetische scheiders, hefapparaten, transportbandsystemen en magnetische koppelingen.

Huishoudelijke apparaten: Ze zijn te vinden in koelkastmagneten, deurvangers, magnetische deurpakkingen en motoronderdelen voor apparaten.

Handwerk en hobbyprojecten: Keramische magneten worden gebruikt in diverse doe-het-zelf projecten, kunstwerken, magnetische puzzels en educatieve demonstraties.

Hernieuwbare energie: Ze worden gebruikt in windturbines, generatoren en elektromotoren voor groene energietoepassingen.

Keramische magnetische materialen met kunststofbinding

Door het gebruik van keramisch magnetisch materiaal worden kunststofgebonden, flexibele componenten verkregen. Dit materiaal wordt verkregen uit een mengsel van het keramisch magnetisch basismateriaal met thermoplastische materialen zoals polyamide of polyvinyl. De grondstoffen ondergaan eerst een zorgvuldig doseer- en mengproces, waarna zij met spuitgietmachines of kalanderpersen of door extrusie de gewenste vorm krijgen. Door de grote flexibiliteit van deze materialen is vrijwel elke vorm mogelijk.
Behalve in door de klant gespecificeerde magnetische componenten, wordt magnetisch materiaal met kunststof verlijmd ook gebruikt voor de vervaardiging van magneetband en -folie. Het foliemateriaal is verkrijgbaar in zowel anisotrope als semi-anisotrope vorm, en kan worden geleverd in plaatvorm of op rol in verschillende breedten. Magneetband is verkrijgbaar in (semi-)anisotrope en isotrope vorm. Het flexibele magneetmateriaal kan in een breed toepassingsgebied worden gebruikt. Voorbeelden van folietoepassingen zijn: reclameborden voor (tijdelijke) bevestiging op auto's, planningssystemen, magneetkaarten in magazijnen, leersystemen, bordborden en naamborden in gebouwen. Het materiaal kan gemakkelijk worden geponst of gesneden. De foliesoorten kunnen naar wens zowel gecoat als gezeefdrukt worden. Het is ook mogelijk om de coating vooraf in offset te bedrukken. Nadat de folie is aangebracht, kan deze in elke denkbare vorm worden geponst of gesneden.

Het toepassingsgebied voor magneetband omvat niet alleen deurmagneten voor douchecabines en koelkasten, maar ook industriële toepassingen zoals het vastzetten van metalen voorwerpen en de tijdelijke bevestiging van gereedschap. Er zijn ook toepassingen voor magneetband in motoren en dynamo's.

Bakker Magnetics. Delivering magnetic expertise.