Permanente magneten

Permanente magneten zijn fascinerende en onmisbare materialen die al eeuwenlang een fundamenteel onderdeel vormen van de menselijke technologie en innovatie. Deze bescheiden objecten bezitten een opmerkelijk vermogen om een magnetisch veld op te wekken zonder dat daar een externe energiebron voor nodig is, waardoor ze een hoeksteen vormen van talloze alledaagse toepassingen en industrieën. Of ze nu de vorm hebben van kleine koelkastmagneten of enorme industriële componenten, permanente magneten spelen een essentiële rol op gebieden variërend van elektronica en transport tot duurzame energie.

Wat zijn permanente magneten?

Permanente magneten zijn materialen die hun magnetisme langdurig behouden zonder dat er een externe energiebron nodig is. Ze hebben het opmerkelijke vermogen om een magnetisch veld op te wekken, een gebied waar magnetische krachten werken, door de uitlijning van hun atomaire of moleculaire magnetische momenten. Deze uitlijning creëert een consistent en stabiel magnetisch veld, waaraan permanente magneten hun naam te danken hebben.

Permanente magneten van Bakker Magnetics

Door samen te werken met Bakker Magnetics bent u verlost van gedoe met magneetproductie en -levering. Onze strategische samenwerking met een van China's grootste magneetfabrieken stelt ons in staat om de hoogste productkwaliteit te handhaven en de volledige supply chain namens u te beheren.

Toepassingen van permanente magneten

Stabiele magnetisatie: Permanente magneten hebben een consistente en duurzame magnetische veldsterkte zolang ze niet worden blootgesteld aan extreme omstandigheden, zoals hoge temperaturen of sterke tegengestelde magnetische velden.

Geen externe voeding nodig: In tegenstelling tot elektromagneten, die afhankelijk zijn van elektrische stroom om een magnetisch veld op te wekken, hebben permanente magneten geen externe stroombron nodig om hun magnetisme in stand te houden.

Diverse materialen: Permanente magneten kunnen van verschillende materialen gemaakt worden, waaronder ferromagnetische materialen zoals ijzer, nikkel en kobalt, maar ook zeldzame aardmaterialen zoals neodymium en samarium-kobalt.

Diverse vormen en maten: Permanente magneten zijn er in verschillende vormen en maten, van kleine cilindrische magneten tot grote, complexe vormen die voor specifieke toepassingen zijn ontworpen.

Toepassingen: Ze worden gebruikt in een groot aantal toepassingen, waaronder elektromotoren, generatoren, luidsprekers, MRI-machines, magnetische sloten en kompassen.

Permanente magneetsoorten

Veel technische ontwikkelingen zijn pas mogelijk geworden sinds de magneetindustrie erin geslaagd is uitzonderlijk sterke permanente magneten in de meest uiteenlopende vormen en afmetingen te produceren. Moderne magneetmaterialen hebben het voordeel van aanzienlijk hogere energiedichtheden en de magnetische eigenschappen van vele soorten kunnen zelfs 100 procent gegarandeerd worden. Bakker Magnetics magneetmaterialen kunnen in vele verschillende vormen worden geleverd: bijvoorbeeld in blokken, plakken, staven, ringen enz. Flexibele magneetmaterialen zoals magneetfolie en magneetband verbreden de toepassingsmogelijkheden. Permanente magneetmaterialen kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgroepen.

Hard ferriet magneten

Keramische magneten (hard ferriet magneten) hebben een breed toepassingsgebied. Hun prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. In hoge mate is dit materiaal bestand tegen corrosie. Bij juist gebruik kunnen de magnetische eigenschappen levenslang worden gegarandeerd.

Neodymium magneten

Neodymium magneten worden gemaakt op basis van zeldzame aarde. Momenteel zijn de krachtigste magneten die welke uit neodymium worden vervaardigd. Dit opent een belangrijk toepassingsgebied, waar de ruimte beperkt is, of waar een hoge dynamiek vereist is.

Samarium Kobalt Magneten

Krachtige magneten die bestand zijn tegen hoge temperaturen tot 250°C. Zij zijn vervaardigd uit een legering van de zeldzame aarde samarium en kobalt. Wegens de uitzonderlijke hardheid van het materiaal kunnen zij alleen worden bewerkt met diamantgereedschap.

ALNiCO Magneten

Magneten die geschikt zijn voor gebruik bij extreem hoge temperaturen tot 500° C zijn die welke gemaakt zijn van een legering van aluminium, nikkel en kobalt (AINiCo). Het materiaal bezit een buitengewone mechanische hardheid.

Bakker Magnetics. Delivering magnetic expertise.